Finns det någon diet som är bra för ögonen?

Att vilja gå ner i vikt är en önskning som delas av många. Rent generellt så är det också så att många är i behov av det och skulle må bra av att tappa några kilon. Vi blir fetare i västvärlden och Sverige är inget undantag - även om vi fortfarande håller förhållandevis god form i jämförelse med många andra länder.

På det stora hela så är det våra livsstilar som är boven i dramat. Vi äter sämre, vi stressar mer och vi rör oss mindre. Den dagliga motionen som vi förr fick genom arbetet måste idag tillgodoses på annat sätt - detta i och med att vi har mer stillasittande arbeten.

Av den anledningen så brukar många istället fokusera på kosten då man vill gå ner i vikt. Man äter annorlunda och vill genom detta nå den målvikt man satt upp. Det är inget fel i sak; men det kan komma att skapa problem på sikt. Vissa dieter är helt enkelt inte bra för kroppen då de utesluter näringsämnen som vitala organ behöver för att fungera.

På kort sikt är det säkert effektfullt att äta vissa livsmedel och helt sluta med andra - men i det långa loppet så är det sällan hållbart. Skulle du exempelvis vilja tappa några kilon för stunden om du visste att det på sikt kan skada dina ögon och ge dig sämre syn? Det skulle du förmodligen inte.

Det går att förebygga ögonsjukdomar

Våra ögon och vår syn är tyvärr inget att ta för givet och då en del dieter utesluter mycket A-vitamin så kan man få stora problem med AMD - Age-Related Macular Degeneration - och just denna ögonsjukdom, som beror på en slags ärrbildning under gula fläcken, kan visa sig både plötsligt och ha ett snabbt händelseförlopp. Det som visat sig är att många drabbas i onödan och att man - genom bättre kosthållning - skulle kunna undvika detta.

Kosten spelar stor roll i hur våra ögon mår. Vi kan aldrig helt, så att säga, äta oss till friska ögon och därigenom bättre syn. Men, genom rätt kost i kombination med smartare val: att investera i- och använda solglasögon, samt en förändrad livsstil - främst: sluta röka och gör det så snart som möjligt, så kan vi förebygga många åkommor, synförändringar och ögonsjukdomar. AMD är ett typiskt - men långt ifrån ensamt - exempel.

Kost från medelhavet ger bättre ögonhälsa

Om man ska peka på en diet som fungerar på alla tänkbara sätt så är medelhavsdieten väldigt bra. Dels så fungerar den genom att du tappar kilon och får en fastare figur, dels så innehåller den många av de livsmedel som är bra för våra ögon. Vi tänkte räkna upp några av dessa här nedan:

  • Fet fisk: Lax och makrill är två fiskar som både innehåller mycket bra fett - så kallade essentiella fetter - som är väldigt bra för hela ögats struktur och för näthinnans struktur.
  • Mycket frukt och grönt: Nästan alla grönsaker och frukter är bra för kroppen. För just ögonen så finns det två som sticker ut lite extra: bladspenat och grönkål. Båda dessa har ett överflöd av antioxidanter som Lutein och Zeaxantin som ger dina ögon ett starkare skydd mot solens farliga UV-strålar. Rekommenderat intag är minst två gånger i veckan.

Vi ska även säga att vissa gör fel då det kommer till grönsaker. Trenden att äta allting utan tillagning - RAW - är inte att rekommendera. Man äter rätt livsmedel - men man äter det fel. För att tillgodogöra kroppen alla näringsämnen så krävs det viss tillagning. Woka, stek lätt (i olivolja - som är super för kroppen) och ångkoka dina grönsaker så kommer dina ögon att må bättre. Betakaroten, Lutein och Zeaxantin tas upp lättare av kroppen om livsmedlet hettats upp innan. Du kan även mixa och använda exempelvis grönkål som en ingrediens i din smoothie.

  • Rik på A-vitamin: Vi har nämnt A-vitamin som ett viktigt vitamin att förebygga uppkomsten av AMD. Men, vad ska man äta för att få i sig vitaminet i fråga? Exempelvis följande: Lever (lever är den största källan, men här bör man vara försiktig och inte överäta; för mycket A-vitamin är heller inte bra), ägg, fisk, nötter, ost, mjölkprodukter, pumpa, selleri, mango, morötter… Kort sagt: de flesta som inkluderas i den diet från medelhavet som vi rekommenderar. Tänk emellertid på att din kropp ska hålla rätt balans. För mycket A-vitamin kan också vara skadligt. Exempelvis gravida ska inte äta lever eller ta fiskleverolja i tablettform.

Källa: Allt om Linser
Din energiförbrukning
Energibehov-kcal
Mat-kcal
Aktiviteter-kcal
Totalt-kcal
Mer information | Rensa