Midjemåttet

Midjemåttet är ett bra komplement för att avgöra om din eventuella övervikt består av muskler eller fett. Bedömning av midjemåttet är oberoende av en personens längd. Den övervikt som sätter sig kring midjan kan förknippas med ett flertal negativa hälsoeffekter exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Detta drabbar framför allt män, men alltfler kvinnor ökar också omfånget kring midjan.

Om du ökar din fysiska aktivitet samtidigt som du äter bättre mat (färre kalorier) så kan det hända att du inte minskar i vikt på grund av att du samtidigt får en ökad muskelmassa och muskler väger mer än fett. Genom att mäta din midja kan du se positiva förändringar av din kropp trots att inte vågen visar det!

Så här mäter du ditt midjemått

Ditt midjemått skall mätas mitt emellan revbensbågen och höftbenskammen när du står upp, dvs du mäter din midja ungefär vid naveln efter att du har gjort en normal utandning. Mätningen underlättas om du står framför en spegel och kan se att måttbandet hamnar rätt, dvs mellan höftbenskammen och nedersta revbensbågen. Du skall hålla måttbandet sträckt men inte dra åt.

Risken för komplikationer

Midjemått Risken för komplikationer
Män under 94 cm = minimal risk
94 - 102 cm = ökad risk
över 102 cm = kraftigt ökad risk
Kvinnor under 80 cm = minimal risk
80 - 88 cm = ökad risk
över 88 cm = kraftigt ökad risk

Din energiförbrukning
Energibehov-kcal
Mat-kcal
Aktiviteter-kcal
Totalt-kcal
Mer information | Rensa